Mercedes Guard: al 9 decennia bescherming

mercedes-guard_01.jpg

Als het beste nog niet goed genoeg is - of als je de nodige vijanden hebt gemaakt op weg naar de top - dan kan je altijd bij Mercedes Guard aankloppen. Een afdeling die zich gespecialiseerd heeft in het "veiliger" maken van auto's. Dan hebben we het niet over kreukelzones of airbags, wel over bescherming tegen snoeiharde geweerschoten en granaatinslagen.

JAPANSE PRIMEUR

Dat gebeurde al in 1928, toen een klant vroeg om een Pullman sedan uit de Nürburg 460 (W 08) serie net wat "veiliger" te maken. Twee jaar later bestelde toenmalige keizer van Japan Hirohito twee gepantserde Model 770 'Grand Mercedes' Pullman sedans. Waardoor het startschot helemaal gegeven werd, want collega wereldleiders konden natuurlijk niet onderdoen.

Veel politici en staatshoofden volgden dan ook het voorbeeld van de keizer en trokken richting Mercedes. Een sprong in de tijd (Mercedes verzwijgt liever het interbellum en de periode tussen 1940 en 1945) brengt ons bij 1963. In dat jaar presenteerde Mercedes de 600, een prestigemodel om U tegen te zeggen. Niet veel later contacteerde de Duitse overheid dan ook Mercedes om gepantserde versies te bouwen van die 600 voor het vervoer van staatsgasten.

LATIJNS-AMERIKA

Niet enkel staatsgasten en staatshoofden genoten trouwens van de Guard-modellen, want Mercedes Guard volgde altijd het "nieuwe geld". In 1970 groeide vanuit Latijns-Amerika steeds meer de vraag naar voertuigen met extra bescherming. Het antwoord kwam met de gepantserde 280 SEL 3.5.

Bron www.autofans.be

mercedes-guard_01.jpgmercedes-guard_02.jpgmercedes-guard_03.jpgmercedes-guard_04.jpg