Audi Grandsphere Concept: elektrische First Class

audigrandsphereconcept1.jpg

Na de concept Skysphere voor een elektrische cabriolet, en in afwachting van de compacte concept Urbansphere die voor 2022 op de planning staat, onthult Audi nu de tweede van zijn drie ‘Sphere’-concepts met de limousine Gransphere.

Zoals zijn naam al aangeeft, bespaart de conceptcar die op het komende salon van München wordt onthuld niet op de centimeters koetswerk, want hij is 5,35 meter lang en 2 meter breed. De luxueuze cocon kenmerkt zich verder door zijn in tegengestelde richting openzwaaiende deuren en de afwezige middenstijl.

Aan boord moet de berline de luxe van de toekomst voorstellen. Schermen zijn er niet en de ‘digitale detox’ wordt tot in het uiterste doorgedreven, zo belooft Audi. Maar hoewel er inderdaad geen klassieke schermen zijn, worden de passagiers toch nog met boodschappen geconfronteerd via een systeem met projecties op de houten oppervlakken van het interieur.

De informatie die je onderweg nodig hebt wordt bijvoorbeeld in hoge resolutie geprojecteerd wanneer je manueel rijdt. En als je gebruik maakt van het autonoom rijden op niveau 4 door over te stappen op de zelfstandige rijmodus, dan kunnen de projectievlakken worden gebruikt als “CinemaScope-schermen voor infotainmentzaken, of zelfs als schermen voor videoconferenties”. Tot zover de digitale detox…

Op technisch vlak staat de conceptcar op het grote elektrische platform PPE (Premium Platform Electric), dat in de eerste plaats bedoeld is als ruggengraat van toekomstige grote elektrische Audi’s en Porsches. Hij heeft een forse batterij van 120 kWh, goed voor een rijbereik van meer dan 750 kilometer, terwijl hij dankzij een snellaadmogelijkheid onder 800 volt kan opladen aan een vermogen van tot 270 kW. Op die manier recupereer je meer dan 300 kilometer rijbereik in tien minuten.

De twee elektromotoren van deze waarschijnlijke toekomstige rivaal voor de Mercedes EQS ontwikkelen in totaal 530 kW (721 pk) en 960 Nm.

Bron www.vroom.be

audigrandsphereconcept1.jpgaudigrandsphereconcept2.jpgaudigrandsphereconcept3.jpg