Officieel: dit is de nieuwe BMW i3 en je kan hem niet krijgen (2022)

bmw-i3-edrive35l.jpg

De BMW i3 is dood, lang leve de BMW i3. Althans in China, want wij hoeven hier niet meteen op het nieuwe BMW-model onder die noemer te rekenen. Het gaat dan ook niet om een vervanger voor de i3 zoals wij hem kennen, maar wel om een zuiver elektrische 3 Reeks.

Het is zover: BMW heeft eindelijk zijn nieuwe i3 voorgesteld. Dan hebben we het echter niet over de opvolger van zowat de guitigste hatchback die ooit al uit een Beierse stal rolde, maar wel over een heuse 3 Reeks op stroom. Die konden we stiekem al enkele maanden geleden spotten in een database van de Chinese overheid, en dat verklapt meteen ook de reden waarom wij hem hier niet kunnen kopen.

NIET GEWOON I4-1

Deze nieuwe i3 blijft namelijk uitsluitend voorbehouden voor de Chinese markt, en dat herkent de liefhebber ook aan zijn naam. Zo gaat het getoonde model als i3 eDrive35L door het leven, waarbij die laatste letter verwijst naar de langere wielbasis. Dat vinden ze in China fijn, en daarom worden soms de bizarste modellen er getrakteerd op wat extra centimeters. Zo ontstaat er dan ook meer dan voldoende ruimte voor een accu van 70,3 kWh groot, waarmee de i3 een rijbereik van 526 kilometer belooft volgens de Chinese CLTC-testcyclus. Een enkele elektromotor op de achteras brengt 286 pk en 400 Nm koppel naar het asfalt.

Daarmee krijgt de i3 verrassend genoeg een compleet andere aandrijflijn dan onze i4, die in zijn huidige basisvorm een accu van 83,9 kWh biedt en een vermogen van 340 pk laat optekenen. Daarmee is onze i4 dus niet alleen potenter, maar hij biedt ook een handige liftback-vorm in plaats van de sedanklep van deze elektro-3. Dat neemt niet weg dat we ook zo’n 3 Reeks op stroom best wel hadden kunnen smaken, maar goed. Dit jaar zit er nog een heel andere 3 Reeks aan te komen in de vorm van de allereerste BMW M3 Touring, en die komt gelukkig wél naar onze markt.

Bron www.autofans.be

bmw-i3-edrive35l.jpg