Mercedes-AMG One: Formule 1 voor de openbare weg

Mercedes_ProjectOne_1.jpg

Over de Mercedes-AMG One werd de afgelopen jaren heel wat gespeculeerd. Het project liep dan ook vertragingen op, wat op zich niet verwondert aangezien de eisen van de fabrikant bijzonder hoog waren. Maar nu is hij er dus eindelijk, de ‘Formule 1 voor de straat’.

Onder de strakke huid van de One ligt een 1,6-liter V6-benzinemotor, maar ook vier (!) elektrische centrales. Samen produceren ze een hoogst indrukwekkende 1.063 pk, terwijl het gemiddelde brandstofverbruik – op papier welteverstaan – amper 8,7 liter/100 km bedraagt, goed voor een CO2-uitstoot van 198 g/km.

De kleine V6 kan een toerental van 11.000 tpm bereiken en profiteert van drukvoeding die door een elektrische motor wordt ondersteund, waardoor hij bij lage toerentallen over veel koppel beschikt. Die laatste fungeert ook als generator, waarvan de opgewekte energie wordt gebruikt om de batterijen te voeden. Voor wat het waard is: hij kan 18 km afleggen zonder een druppel benzine te drinken.

Compleet arsenaal

Deze hypercar, een waar technologisch hoogstandje voor de Duitse fabrikant, sprint in 2,7 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een fabelachtige topsnelheid van 352 km/u. Om ervoor te zorgen dat hij niet bij de minste versnelling uit de bocht vliegt, voorziet Mercedes-AMG vierwielaandrijving, ESP en ABS. Er tekenen ook verschillende rijmodi present, waaronder twee die de carrosserie 37 mm verlagen (voor gebruik op circuit).

Zoals je kan zien, is de F1-sfeer alomtegenwoordig. Werkelijk alles is geïnspireerd op de racerij, te beginnen met het carbon koetswerk dat op een aluminium chassis rust. De aerodynamica is instelbaar voor meer of minder downforce, de remmen zijn van de carbon-keramische soort, de wielen hebben één centrale moer, de pedalen zijn verstelbaar, enzovoort.

Hoeveel?

Mercedes-AMG zal deze supersnelle bolide aan het grote publiek voorstellen op het komende Goodwood Festival of Speed (in Groot-Brittannië). Zijn prijs werd nog niet officieel bekendgemaakt, maar reken er maar op dat die net zo indrukwekkend wordt als zijn prestaties.

Bron www.gocar.be

Mercedes_ProjectOne_1.jpgMercedes_ProjectOne_2.jpgMercedes_ProjectOne_3.jpg