Volgende generatie Apple CarPlay neemt ook bestuurdersdisplay over.

apple-wwdc22-ios16-carplay.jpg

Technologiegigant Apple heeft een nieuwe generatie van zijn iOS-interfaces voorgesteld, en daar hoort ook een update voor Apple CarPlay bij. Die verheft de software letterlijk tot een nieuw niveau, want vanaf volgend jaar zal onder andere ook je bestuurdersdisplay in een Apple-jasje gehuld kunnen worden.

Apple-nieuws op een autosite, dat doet meteen weer denken aan die onwaarschijnlijke Apple Car waar ze in Californië al een aantal jaren over dromen. De technologiereus werkt echter aan nog een manier om de autosector naar zijn hand te zetten, en die werd toegelicht tijdens zijn laatste Keynote-conferentie een paar dagen geleden. Apple CarPlay — de smartphone-integratie voor iPhones — zal na zijn volgende update namelijk niet alleen meer je infotainmentscherm vullen, maar ook het complete bestuurdersdisplay over kunnen nemen.

DENKWERK

Op de enige afbeelding die Apple van zijn nieuwe CarPlay liet zien, valt namelijk meteen op dat onder andere ook de tellerpartij de vormgeving van het systeem overneemt. Daarbij zeggen we bewust “onder andere”, want op de foto zien we een denkbeeldig dashboard dat — naar het voorbeeld van bijvoorbeeld de Honda E of de Mercedes EQS — over een hele reeks schermen beschikt. Die zijn allemaal gevuld met Apple CarPlay-functies, en dat wijst al op een interessante logica achter het systeem. Zo laat Apple weten dat zijn nieuwe CarPlay niet gewoon projecteert op de schermen van de auto, maar omgekeerd ook informatie uit de auto kan lezen en zelfs bedienen. Daardoor moet het ook mogelijk worden om bijvoorbeeld je klimaatregeling of de radio in te stellen met CarPlay-functies, zoals de Siri-spraakassistent.

Verdere informatie geeft Apple nog niet vrij over zijn nieuwe CarPlay-generatie, en het zal ook nog even duren voor je effectief auto’s ziet rondrijden met de software in het bestuurdersdisplay. De eerste compatibele auto’s worden namelijk pas volgend jaar verwacht, want het spreekt voor zich dat er ook aan de zijde van de constructeurs wat denkwerk nodig is.

Bron www.autofans.be

apple-wwdc22-ios16-carplay.jpg