Nu officieel: vanaf 2035 verbod op verkoop nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren

parlement-europeen-fin-moteur-thermique-2035.jpg

Het Europees Parlement heeft finaal de knoop doorgehakt: vanaf 2035 mogen er Europawijd enkel nog nieuwe auto's verkocht worden die geen broeikasgassen uitstoten. Dat betekent dat het binnen dertien jaar gedaan is met de verbrandingsmotor, en er dan enkel nog ruimte in de showrooms is voor auto's op elektrokracht.

Gisteren kwam het Europees Parement samen om een reeks wetsvoorstellen te stemmen die het klimaat een handje moeten toesteken. Tussen de stapel papier lag het voorstel van de Europese Commissie waar we intussen al bijna een jaar over spreken: dat over het verbod op de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren. Het Parlement raakte het eens, en ondertekende zo de overlijdensakte van de benzine- en dieselmotor met ingang van 2035.

VLAANDEREN WIL VROEGER

Dat betekent concreet dat je vanaf dan enkel nog auto's zal kunnen kopen die geen broeikasgassen meer uitstoten. In het huidige autolandschap hebben we het dan uitsluitend over zuiver elektrische auto's of modellen met een brandstofcel, op waterstof dus. De regel geldt zowel voor personenwagens als voor bestelwagens, al verschilt de aanloop wel licht per voertuigsoort. Zo moet de uitstoot van personenwagens tegen 2030 al 55 procent lager liggen, en is dat voor bestelwagens op dat moment 50 procent.

Als volgende stap moet de wet nu langs de Europese Raad passeren, waar de deelstaten er nog eens over zullen stemmen. De kans is echter vrijwel onbestaande dat de nieuwe regelgeving daar alsnog wordt tegengehouden. Intussen zijn er ook landen die zelfs al vroeger de stekker uit de verbrandingsmotor willen trekken, en ook ons eigenste Vlaanderen is daar niet vies van. Zo zullen er in onze contreien enkel nog elektrische modellen over de toonbank gaan vanaf 2029. De autoproducerende landen waren dan weer tegenstander van de maatregel, zoals Duitsland en Frankrijk.

Bron www.autofans.be
Foto www.autoplus.fr

parlement-europeen-fin-moteur-thermique-2035.jpg