Met de wagen op vakantie? Vermijd deze 7 fouten!

opvakantiemetdewagen.jpg

1. Een slecht onderhouden wagen

Op vakantie vertrekken met een slecht onderhouden wagen is echt geen goed plan. Laat indien mogelijk je garagehouder voor het vertrek nog een kleine check-up uitvoeren om de staat van de filters, vloeistoffen, lichten, banden en de airco na te kijken. In dit artikel lees je alles wat je zeker moet weten over het onderhoud van je auto.

2. De toestand van de banden niet nagezien

Controleer eveneens de bandenspanning vooraleer je vertrekt. Als je zwaar beladen reist, is een hogere druk vereist. Kijk voor de juiste waarde in de handleiding van de wagen of op de aanduidingen die zich vaak op de deurstijl of op de tankklep bevinden. Ontdek hier hoe, waar, wanneer en waarom je de bandendruk van je auto moet controleren.

3. Een slechte gewichtsverdeling

De bagage moet oordeelkundig in de wagen geplaatst worden! De zwaarste stukken leg je idealiter op de koffervloer om het zwaartepunt van de wagen zo laag mogelijk te houden. Vermijd verder losse tassen en andere voorwerpen in het interieur, want die kunnen bij een ongeval een gevaarlijk projectiel worden. Tenslotte, als je een dakkoffer gebruikt, berg je daar bij voorkeur lichtere spullen op of in. In dit artikel hebben we het over 3 absoluut te vermijden fouten wat het laden van je koffer betreft.

4. Niet aan de tol of het vignet gedacht

Naargelang de route of het land dat je bezoekt, zal je tol moeten betalen of over een vignet moeten beschikken om over bepaalde (snel)wegen te mogen rijden. Enerzijds kan je voor een automatisch betaalsysteem (telepéage) kiezen, dat u wel verscheidene weken vooraf moet bestellen. Anderzijds koop je ook best vooraf een vignet en kleef je dat al op de voorruit van je wagen. Wie zonder vignet wordt betrapt, riskeert een stevige boete, zelfs tot enkele honderden euro’s.

5. Te snel rijden en een PV krijgen

Over boetes gesproken… Denk eraan: je bent met vakantie en hebt echt alle tijd. Respecteer daarom de snelheidsbeperkingen! Meestal blijven we liefst zo lang mogelijk op onze vakantiebestemming, maar uiteindelijk moeten we toch terug naar huis. Probeer ook deze rit tegen de legale snelheid af te haspelen om dure PV’s te vermijden.

6. De airco te hoog zetten

Probeer steeds het temperatuurverschil tussen het wageninterieur en de omgeving te beperken. Zo niet loop je het risico op een stevige verkoudheid tijdens je welverdiende vakantie. Hier zijn 5 airco-fouten die je zeker niet mag maken.

7. De kinderen niet bezig houden

Plan je een lange of zelfs zeer lange reis met kinderen op de achterbank? Bedenk dan zeker iets om hen bezig te houden onderweg. Ze zullen namelijk niet de hele reis braaf slapen. Hou er ook rekening mee dat ze misschien last kunnen krijgen van wagenziekte. Ontdek hier hoe je je kinderen kan bezighouden.

Bron www.gocar.be

opvakantiemetdewagen.jpg