Golven van autosleutels worden versterkt om voertuigen makkelijker te stelen

diefstal_keyless.jpg

Autodiefstallen nemen de laatste weken weer sterk toe en criminelen lijken hierbij nieuwe technieken te gebruiken. Inderdaad, veel diefstallen vinden nu plaats zonder inbraak, wat in contrast staat met de gekende gevallen van carjacking of homejacking.

Hierbij zouden de comforttechnologieën van onze auto’s de dieven enorm helpen, vooral bij keyless of zogenaamde ‘handenvrije’ startsystemen. Volgens de politie gebruiken de misdadigers golfversterkingsapparaten om de beoogde auto’s te ontgrendelen en te starten. Sommige automobilisten laten wanneer ze thuis aankomen namelijk hun sleutels bij de deur achter. Dit is handig voor deze versterkingsapparaten, want zij sturen de codes weer door naar de auto zodat de deuren opengaan. Dieven hoeven dan alleen nog maar een startmodule via de OBD-stekker te installeren om hun slag te slaan.

Parkeergarages bewaakt

Dieven vinden hun apparatuur uiteraard op het internet en ze werken vaak ‘s nachts. Maar het gaat verder. Ze opereren soms ook tijdens de dag op parkeerplaatsen, terwijl men de auto voor de supermarkt laat staan. De bestuurder denkt dat zijn auto is gesloten, maar eigenlijk is deze nog steeds open, omdat de dieven werken met een golfstoorzender die voorkomt dat de afstandsbediening de auto vergrendelt. In dit geval kunnen de visuele tekens dus erg handig zijn, zoals de spiegels automatisch toeklappen bij het vergrendelen.

Het is daarom raadzaam om uiterst voorzichtig te zijn en handmatig, bijvoorbeeld via de handgrepen, te controleren of de auto goed gesloten is. Thuis is het ook aangewezen om je sleutels op te bergen in een ijzeren kastje dat ervoor zorgt dat het signaal van de sleutel wordt geblokkeerd. Een eenvoudig extra slot om het stuur te vergrendelen is eveneens een afschrikmiddel. Tot slot kan ook een geolocatiesysteem verstopt in bijvoorbeeld een hoekje van de kofferbak van grote hulp zijn. Je vindt ze voor zo’n dertig euro op het internet.

Eenmaal gestolen worden auto’s zelden gevonden, omdat ze vaak in het buitenland worden doorverkocht, aldus de politie. We weten dat er tijdens de kerstperiode meer diefstallen zijn. Wees dus voorzichtig, want vergeet niet dat verzekeringsmaatschappijen niet vergoeden wanneer er geen inbraak is gepleegd.

Bron www.gocar.be

diefstal_keyless.jpg