Wintertest BMW X1 en iX1: geen compromissen (2022)

BMW_X1_nieuw_1.jpg

BMW lanceert zijn gloednieuwe X1, en die krijgt voor het eerst gezelschap van een zuiver elektrische variant. Die iX1 moet echter evenzeer zijn mannetje kunnen staan, zelfs wanneer de omstandigheden winters worden. Dat bewees BMW door zowel de reguliere X1 als de iX1 los te laten op een gletsjer, met ons achter het stuur!

De opvolger van één van je bestverkopende reeksen lanceren, dat mag net iets meer hebben. Met het wintersportseizoen voor de deur was de gletsjer in het Oostenrijke Sölden dan ook de ideale omgeving om de nieuwe X1 en zijn elektrische variant los te laten op de wereld. Alle factoren om het vuur aan de schenen te leggen van de X1 zijn immers aanwezig in deze prachtige maar toch veeleisende omgeving. Denk aan koude, een dikke laag sneeuw, hoogteverschillen en kronkelende wegen, en dat allemaal onder een prachtige winterzon.

CIJFERS LIEGEN NOOIT!

Met meer dan 2 miljoen verkochte stuks was de vorige X1 een belangrijke reeks voor het moederhuis in München. Fans in Europa, maar ook de VS en China vonden vlot de weg naar deze instapper in de X-klasse. China? Zeker, met de X1 laat de betere Chinese middenklasse graag aan haar omgeving blijken dat ze de welvaartsladder stevig aan het beklimmen zijn.

De X1 is volwassen geworden en kan zich zonder problemen meten met zijn grotere broers, de X3 en X5. Zoals in elke familie neemt het jongere broertje wel vaker de eigenschappen van zijn oudere broers over. Dit is bij de nieuwe X1 zeker niet anders, en kunnen we alleen maar toejuichen. Dit vertaalt zich in uitgesproken exterieurkenmerken en een nieuwe, uitgepuurde middenconsole zónder iDrive-knop, maar ook in technologische functionaliteiten die vlot de weg vinden naar zelfs de basisversies van de nieuwe modellen.

DE X1, ZOVEEL MEER DAN EEN X1

Wie "nieuwe BMW" zegt, verwijst in één adem naar de nieuwe grille. Dat felbesproken radiatorrooster mochten we bij de nieuwe 4 Reeks in 2020 voor het eerst aanschouwen. Er werd toen al meer dan een pot inkt en een triljoen pixels verspild aan het nieuwe statement van hoofdontwerper Domagoj Dukec. We gaan er dan ook niet veel woorden aan vuil maken: de grille van de X1 en iX1 is mooi én subtiel geïntegreerd en geeft, samen met de verhoogde motorkap, de nieuwste telg de smoel die je verwacht van een BMW.

Ook het BMW Curved Display en het nieuwe OS dat al een blikvanger was in de iX heeft zijn weg gevonden naar de nieuwe X1. Ook My Modes werd verder uitgebreid. Waar deze in eerste instanties vooral mikten op rijgedrag en ondersteuning van de bestuurder gaat BMW nog een stap verder en speelt het in op de state-of-mind en welzijn van de bestuurder. Aangepaste sfeerverlichting, rugmassage; het kan allemaal. Voor de liefhebber van geurkaarsen en wellnessbezoeken misschien een meerwaarde, maar de bestaande Modes waren reeds voldoende voor de gemiddelde bestuurder. The sign of our times, zullen we maar denken.

KIEZEN IS VERLIEZEN

De nieuwe X1 is beschikbaar met verbrandingsmotoren, als plug-in-hybride of in volledig elektrische vorm. De verbrandingsmotoren, ook nog in dieseluitvoering beschikbaar, geven duidelijk aan dat er verder wordt gekeken dan de Europese markt. Het is vooral met de volledig elektrisch aangedreven iX1 dat BMW het verschil wil maken. Met een vermogen tot 200 kW (+30 kW) voor de iX1 XDrive30 is het zeker niet de nummer één, maar in combinatie met een laadtijd van 29 minuten om de batterij van 10% tot 80% te laden heeft de iX1 alles in huis om zijn concurrenten het vuur aan de schenen te leggen.

Met het einde van het jaar in zicht blikken wij oudere mannen al eens nostalgisch terug op vroeger en vooral dat het toen beter was. Dit gaat echter niet op voor de nieuwe X1. In elk opzicht gaat de kleinste telg uit de X-familie er met rasse schreden op vooruit. Toegegeven: er zijn kleine aanpassingen die even moeten wennen of minder relevant zijn, maar deze verdwijnen al snel naar de achtergrond bij het aanschouwen van het totaalplaatje.

HIT THE SLOPES ONE MORE TIME

Met de koude temperaturen en een prachtig winterlandschap op de achtergrond, weliswaar in Antwerpen nu, kunnen we alleen maar dromen van die 2 dagen in Sölden. Ben je een fervente wintersportganger, zomerse berggeit of heuse kilometertrekker én nog opzoek naar het perfecte kerstcadeau voor jezelf, zet dan zeker de X1 op je lijstje. Hoewel met de huidige levertermijnen in de autosector het misschien eerder voor volgende kerst zal zijn!

Bron www.autofans.be

BMW_X1_nieuw_1.jpgBMW_X1_nieuw_2.jpg