Ook Mercedes plant eigen laadstations

Mercedes_Laadstations.jpg

In navolging van Tesla gaat ook Mercedes een eigen netwerk van snellaadstations met faciliteiten uitbouwen, waar de eigen klanten ook kunnen reserveren. "Een noodzaak voor een perfecte laadervaring die past bij de kwaliteit van het merk", stelt Mercedes.

De doorbraak van elektrisch rijden betekent niet alleen dat er een uitgebreid aanbod van elektrische wagens moet komen, maar dat er ook dringend werk gemaakt moet worden van een dicht netwerk van snellaadstations overal ter wereld. Aangezien de overheden op dit vlak blijven talmen, nemen de constructeurs steeds meer zelf het heft in handen om meer volwaardige laadstations op strategische plaats te installeren.

In navolging van Tesla en Ionity

Een pionier op dit vlak was Tesla met zijn Superchargers. Later volgde Ionity, dat ontstond uit een samenwerking van Ford, Hyundai, Audi, Porsche en Mercedes. Maar nu neemt dat laatste merk toch ook het initiatief om een nieuw eigen netwerk van snellaadstations uit de grond te stampen met een wereldwijde dekking. De ambitie is om tegen 2030 een wereldwijd netwerk van meer dan 10.000 snelladers uit te rollen onder de Mercedes-vlag. Partners in dit project dat ettelijke miljarden euro's zal kosten, zijn MN8 Energy en ChargePoint.

Zo'n hub of laadstation zal aanvankelijk bestaan uit 4 tot 12 snelladers van 350 kW. Een aantal dat op termijn nog kan worden uitgebreid tot 30 eenheden als de vraag ernaar stijgt. Deze hubs zullen ingeplant worden in en rond grote steden, langs belangrijke verkeersaders en drukbezochte locaties als winkelcentra. Ze komen waar mogelijk steeds in de buurt van eetgelegenheden en toiletten om de laadbeurt aangenaam en efficiënt te maken.

Mercedes-rijders kunnen reserveren

Net als bij Tesla zullen de snelladers niet enkel beschikbaar zijn voor Mercedes-rijders. Wel genieten Mercedes-klanten van een speciale reserveringsfunctie via het navigatiesysteem van de wagen om onaangename wachttijden te vermijden en genieten ze wellicht ook van een gunstiger tarief.

In 2027 wil Mercedes-Benz in de Verenigde Staten en Canada al 400 hubs met in totaal meer dan 2.500 snelladers hebben, waarvoor nog dit jaar de werken starten. Snel daarna volgen Europa en China om tegen 2030 aan 10.000 snellaadstations te komen.

Bron www.gocar.be

Mercedes_Laadstations.jpg