BMW M3 CS: de overtreffende trap van de M3

BMW_M3_CS_1.jpg

Wie onlangs te laat was om een van de 1.000 exemplaren van de BMW M4 CSL te bemachtigen, krijgt nu een herkansing. Dit is namelijk de BMW M3 CS, de Competition Sport-uitvoering van de Beierse berline. Die doet er dus twee deuren extra bij vergeleken met de M4 CSL, maar volgt in grote lijnen wel hetzelfde recept: een lager gewicht dankzij lichtere materialen, een hoger vermogen en een aangescherpt rijgedrag.

Motor uit de racerij

Die lichtere materialen bestaan bij BMW traditiegetrouw voor het grootste deel uit CFRP, plastic dat met koolstofvezel werd versterkt. Je komt het tegen in het dak, de motorkap, de voor- en achterbumper, de kofferspoiler en de spiegelkappen. Binnenin gebruikt BMW nog CFRP in de middenconsole, de schakelpeddels en de inzetstukken van het interieur. De kuipzetels uit carbon en de uitlaatdemper uit titanium doen hun duit in het zakje om het gewicht van deze BMW M3 CS in totaal 20 kilometer lichter te maken. Al blijft dat met 1.765 kilogram nog flink de moeite.

De 3.0-zescilinder-in-lijn onder de motorkap deelt zijn basis uiteraard met die van de ‘gewone’ M3 en M4, maar heeft eigenlijk nog meer gemeen met het blok van de M4 GT3 uit de racerij. Zo is het carter stijver om beter te weerstaan aan extreem hoge druk, werd het wrijvingsverlies verminderd en moet de krukas hogere torsiekrachten aankunnen. De kern van de cilinderkop komt uit de 3D-printer gerold, zodat de temperatuur beter onder controle kan worden gehouden.

Begrensd op 302 km/u...

Tel daar nog enkele ingrepen aan de turbodruk en het motormanagement bij, en deze M3 CS zet in totaal 550 pk en 650 Nm op het asfalt. Dat gebeurt via een M Steptronic-achttrapsautomaat richting de vier wielen, al kan de hele stoeterij net als bij de ‘gewone’ M3 ook volledig naar de achterwielen. De klassieke sprint naar 100 km/u duurt amper 3,4 seconden, de topsnelheid is nog steeds begrensd... op 302 km/u.

De tovenaars van BMW’s M-afdeling lieten natuurlijk het chassis ook niet ongemoeid. Ze sleutelden nog aan de wielvlucht, vering, dempers, de antirolstangen en de stabiliteitscontrole. De elektronisch gestuurde adaptieve dempers, de stuurinrichting en de remmen van deze M3 CS kregen een eigen afstelling. Koolstofkeramische remschijven blijven optioneel. BMW zet deze M3 CS tot slot in de catalogus vanaf 150.600 euro, een kleine 50.000 euro meer dan de M3 Competition met M xDrive.

Bron www.autoscout24.be

BMW_M3_CS_1.jpgBMW_M3_CS_2.jpgBMW_M3_CS_3.jpg