Autokeuring wil tarief met 30 procent verhogen

Autokeuring_Prijsstijging.jpg

De Vlaamse autokeuringscentra willen hun prijzen fors verhogen, maar werden door de minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) meteen teruggefloten: “We willen een betere service, geen prijsstijgingen!”

Onlangs was er nog heel wat heisa rond de autokeuring omwille van het groot aantal klachten van de klanten, die vinden dat de technische controle van de voertuigen te streng gebeurt, te duur is, dat je er te lang moet wachten, geen degelijke uitleg over defecten krijgt, enz. Daarop besloot Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) de autokeuringscentra te laten doorlichten om tot een betere service en meer uniforme tarieven te komen.

Basiskeuring van 34,50 euro naar 46 euro

Nu blijkt echter dat de Vlaamse autokeuringscentra de tarieven fors willen verhogen: er kwam een voorstel om de basiskeuring voor een auto van 34,50 euro naar 46 euro op te trekken. De sector vindt namelijk dat de tarieven in Vlaanderen te laag zijn, in vergelijking met de keuringsstations in Wallonië. In het zuiden van het land kost een basiskeuring voor een wagen inderdaad al 55,70 euro.

Maar deze vraag voor een prijsverhoging werd niet aanvaard door minister Peeters: “We vroegen uniformere prijzen, geen hogere prijzen. We accepteren deze tariefverhoging dus niet. Zeker niet op een moment waar de klantvriendelijkheid een groot probleem is”.

Minister Peeters staat wel open voor andere, aangepaste tarieven, maar die mogen de klant niet meer kosten als hij zijn auto laat keuren. “Een wijziging in de tarieven van de autokeuring moet in de eerste plaats budgetneutraal zijn voor de klant. Bovendien moet er een duidelijke transparantie zijn in het hele tarievenbeleid. Nu kunnen de meeste mensen niet uit aan de verschillende tarieven, dat moet dringend veranderen”.

Ook onderzoek naar fraude

Momenteel betaalt de automobilist in Vlaanderen 38,20 euro voor een basiskeuring. Heb je een benzinewagen, dan komt daar nog 4,90 euro bovenop. Maar voor een dieselwagen loopt dat bedrag al op tot 14,60 euro. In Brussel zijn de tarieven redelijk vergelijkbaar, maar in Wallonië is de autokeuring aanzienlijk duurder. Daar kost de basiskeuring 55,70 euro. De Vlaamse autokeuringscentra willen hun tarieven daarop graag afstemmen om hun inkomsten te verhogen.

Deze aanvraag voor een tariefverhoging ligt extra gevoelig omdat onlangs ook aan het licht kwam dat de Vlaamse autokeuringscentra veel te weinig geld hadden afgedragen aan de Vlaamse overheid. Het zou gaan om een tekort van 500.000 euro volgens een onderzoek van HLN. Daarover voert Audit Vlaanderen momenteel een onderzoek met als doel de processen binnen de administratie te verbeteren en de gemaakte fouten op te sporen.

Bron www.gocar.Be

Autokeuring_Prijsstijging.jpg