MINI Cooper S Clubman Final Edition sluit de deuren (2023)

mini-clubman-final-edition-2023_01.jpg

Mini staat aan de vooravond van een gigantische generatiewissel. Daardoor moeten ook huidige modellen op pensioen en dat is niet anders voor de Mini Clubman die een tot 1.969 stuks gelimiteerde versie krijgt. Die Final Edition is steeds uitgevoerd als Cooper S en krijgt unieke designelementen.

Gaat de aarde niet plots in de andere richting draaien, dan krijgen we dit jaar bij Mini een heuse stortvloed aan nieuwigheden. Zo staat de nieuwe generatie Mini 3-deurs klaar in de coulissen, krijgt die ook een elektrisch derivaat én zal Mini ook een elektrische crossover introduceren die onder de Countryman komt te staan. Daardoor moet het merk natuurlijk ook afscheid nemen van haar huidig line-up. De huidige Cabrio krijgt nog een gelimiteerde elektrische versie, stationwagenbroer Clubman volgt nu ook met de tot 1.969 stuks gelimiteerde Final Edition.

KOPEREN ACCENTEN

Die Clubman Final Edition is trouwens geen omgebouwde EV. Nee, hij wordt uitgevoerd als Cooper S. Waardoor de Final Edition mag beschikken over een 2-liter viercilinder turbomotor voorin van 178 pk. Door gebruik te maken van koperen accenten rondom moet je in één oogopslag kunnen zien dat het hier gaat over een specialleke.

Binnenin kleedt Mini deze Final Edition aan met warme kleuren. Blauw, groen en koper zetten de sfeer. En eerlijk, ook op het einde van zijn carrière blijft de Clubman daardoor een stijlvolle verschijning. Achterin kan je zoals vanouds maximaal 1.250 liter kwijt. Daardoor is deze Clubman verre van de grootste stationwagen op de markt... maar wel één van de meer unieke. Oh ja, waarom Mini deze Final Edition limiteert op 1.969 exemplaren? Wel, in 1969 ging de originele Clubman voor het eerst de verkoop in. Of de huidige versie nog een spirituele opvolger krijgt? Dat is koffiedik kijken. Zo is het een publiek geheim dat crossovers commercieel een stuk interessanter zijn dan eigenzinnige stations.

Bron www.autofans.be

mini-clubman-final-edition-2023_01.jpgmini-clubman-final-edition-2023_02.jpgmini-clubman-final-edition-2023_03.jpg