Boetes Vlaamse autokeuring veranderen grondig vanaf 15 juni 2023

autokeuring.jpg

Naar de autokeuring gaan in Vlaanderen is een ware beproeving. Je moet er het nodige geduld voor hebben, want uit een onderzoek van HLN blijkt dat de uitnodigingen veel te laat verstuurd worden. Zelfs als de automobilist onmiddellijk na ontvangst een afspraak maakt, is de kans groot dat het al te laat is. Hierdoor haasten automobilisten zich naar de keuringscentra en worden de rijen van automobilisten zonder afspraak zorgwekkend lang. Soms moet de politie zelfs ingrijpen, omdat de files de openbare weg blokkeren.

Tot nu toe moest iedereen die zijn auto te laat aanmeldt, een boete van minimaal 9,7 euro en maximaal 34,7 euro betalen. Niet echt eerlijk als je weet dat de administratie de uitnodigingen binnen een veel te korte tijdspanne verstuurt.

Boete afgeschaft

In dat verband heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) beslist om de boete voor laattijdige keuring af te schaffen vanaf 15 juni 2023. “We blijven signalen krijgen van burgers die een boete moeten betalen omdat ze niet tijdig een afspraak konden maken door de wachttijden. Dat kan absoluut niet door de beugel”, verklaarde het kabinet van de minister.

Positief is dat de maatregel met terugwerkende kracht geldt. Dat betekent dus dat de automobilisten die recent een boete moesten betalen, dit kunnen terugvorderen via het departement van Mobiliteit en Openbare Werken.

Tijdelijke maatregel

We moeten wel opmerken dat deze afschaffing een tijdelijke maatregel is. Zodra de keuringssector weer een beetje stabiel is, worden de boetes voor het te laat aanbieden opnieuw ingevoerd, voegt het kabinet van de Vlaamse mobiliteitsminister eraan toe.

Het is de tweede keer op korte tijd dat Lydia Peeters tussenkomt om de regels voor de autokeuring te veranderen. Op 1 mei besloot ze om bepaalde gebreken te herkwalificeren die vroeger leidden tot een herkeuring (en dus een rode kaart), om de druk op de keuringscentra te verminderen. Bovendien wordt het binnenkort mogelijk om een herkeuring bij een erkende garage te laten doen. Volgens de autoriteiten is dat idee nog in ontwikkeling.

Bron www.gocar.be

autokeuring.jpg