Heel Walloniƫ LEZ in 2025: 'kwart wagens niet meer welkom'

WallonieLEZ.jpg

De Waalse regering zet door met haar plan om vanaf 1 januari 2025 over het hele grondgebied een lage-emissiezone in te stellen. Het vervuilendste deel van de vloot, wagens met een euronorm 3 of lager, mag zich dan niet meer op de openbare weg begeven als ze per jaar meer dan 3.000 kilometer afleggen. Alleen voor hulpdiensten en personen met een handicap komen er uitzonderingen.

Volgens de mobiliteitsfederatie Traxio is de impact op het wagenpark verregaand. Het zou betekenen dat 440.000 auto's, een kwart van het Waalse wagenpark, over anderhalf jaar niet meer de Waalse wegen op zou mogen. Het vooruitzicht op een lage-emissiezone in heel Wallonië zou ook verklaren waarom de prijs van tweedehandsauto's na een lange periode van stijging aan het dalen is.

Processie van Echternach

Het plan voor een lage-emissiezone in heel Wallonië dateert van 2019, maar is een processie van Echternach gebleken. Aanvankelijk was het de bedoeling het verbod op alles onder de euronorm 3 al vanaf dit jaar te laten ingaan, maar bij gebrek aan een decreet en uitvoeringsbesluiten moest de Waalse regering dat uitstellen.

Bovendien bood dat uitstel volgens de Waalse minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) de mogelijkheid compenserende maatregelen uit te dokteren voor wie getroffen is. Toch blijft het plan om vanaf 2025 door te zetten met de lage-emissiezone, omdat 'de volksgezondheid van de Walen en de luchtkwaliteit prioritair zijn'. Vanaf 2026 gaan ook de euro 4-voertuigen in de ban, vanaf 2028 de euro 5- en vanaf 2030 de euro 6-wagens.

Bron www.tijd.be

WallonieLEZ.jpg