Mercedes CLE is vier vliegen in één klap

mercedes_cle_2023_01.jpg

Mercedes heeft zichzelf het doel vooropgesteld om kritisch in haar gamma te snoeien. Hoewel er plaats is voor nog een hoop nieuwe SUV's, zijn het vooral de coupés en cabrio's die op het kapblok gaan. Dat is niet anders voor de sportieve broeders in het C- en E-Klasse gamma. Het viertal auto's wordt vervangen door één model, deze CLE. Kijk, dat scheelt weer een hoop in de boekhouding.

C-E-S?

Het resultaat is een auto die verschillende klanten moet gaan paaien. Enerzijds mensen die fan zijn van de relatief compacte afmetingen van de voormalige C-Klasse coupé en anderzijds mensen die kicken op de luxe van de vorige E-Klasse Coupé. De CLE meet alvast 4,85 meter lang en is daarmee langer dan vorige generatie C & E coupé! Kortom, de CLE zoekt het duidelijk een stukje hoger.

Visueel doet hij ons dan weer denken aan de - durven we? - ter ziele gegane S-Klasse coupé van weleer. Met een lange motorkap, ranke bips en scherp gesneden lichten rondom. Kijk, zo zien we onze coupés graag. Minder graag zien we de wat knullige doorlopende achterlichten en de - nog steeds - valse uitlaten achteraan. Waarom moet dat, Mercedes? Binnenin houdt Mercedes het herkenbaar door grotendeels het interieur van de C-Klasse over te hevelen. Geen hyperscreen in deze CLE, wel twee aparte schermenclusters. Daarmee volgt 'ie een beetje de nieuwe Mercedes-AMG SL.

MET ZESCILINDER ÉN DIESEL!

De nieuwe generatie C-Klasse? Die heeft geen veelcilinders meer onder de kap. Deze CLE-Klasse coupé krijgt dat wel. Zo is momenteel een 3-liter zes-in-lijn turbobenzine de topmotor van dienst. Die CLE 450 4Matic is 381 pk sterk, weet in 4,4 seconden de honderd aan te tikken en beschikt standaard over 4Matic-vierwielaandrijving. Mag het wat braver? Dan is er ook nog een 2-liter viercilinder in 2 smaken. De CLE 200 met 204 pk en de CLE 300 4Matic met 258 pk.

Welkom trouwens in 2013, want er is ook nog plaats voor een diesel. Die CLE 220d krijgt een 2-liter viercilinder turbodiesel onder de kap met 200 pk. Tenslotte nog een interessant detail, alle huidige motoren onder de kap van de CLE zijn milde hybrides die via opgeslagen energie tijdelijk even 23 pk's extra kunnen leveren. Een elektrisch duwtje in de rug wanneer het nodig is. Op termijn volgen er uiteraard ook nog volbloed AMG-modellen.

Bron www.autofans.be

mercedes_cle_2023_01.jpgmercedes_cle_2023_02.jpgmercedes_cle_2023_03.jpgmercedes_cle_2023_04.jpg