Porsche moet verkoop Macan op benzine stopzetten om bizarre reden

Macan.jpg

Het kan verkeren: de Macan was eind 2023 de bestverkochte Porsche in Europa. Maar toch wordt de benzineversie van de crossover weldra uit het gamma van het Duitse prestigemerk geschrapt en zal nog enkel de vol-elektrische opvolger te koop worden aangeboden bij de dealers, meldt Automotive News.

Wat bezielt Porsche? Eigenlijk is dat ook tegen de zin van de constructeur uit Stuttgart, want voor crossovers met een benzinemotor is de volgende jaren nog zeker een mooie toekomst weggelegd in onze contreien. Maar vanaf 1 juli 2024 gelden er in de EU nieuwe regels rond de cybersecurity van nieuwe wagens. Voor de nieuwe elektrische Macan, die volgend jaar op de markt komt, gelden die problemen niet omdat bij de ontwikkeling van dit model reeds rekening werd gehouden met een geoptimaliseerde beveiliging tegen hacking van het voertuig.

Te dure update

Maar voor de bestaande versies op benzine ligt de zaak anders, omdat de ontwikkeling van deze modellen al ruim 10 jaar geleden gebeurde toen de huidige cyberregels nog niet bekend waren. Een aanpassing zou in theorie mogelijk zijn, maar is te omslachtig en te duur gezien de verwachte levenscyclus van dit model. Vandaar dus dat Porsche noodgedwongen de verkoop van de Macan op benzine stopzet op de Europese markt.

Op andere markten gelden deze regels (nog) niet en gaat de verkoop van de Porsche Macan nog gewoon door tot nader order.

Bron www.gocar.be

Macan.jpg