Hoe de Vlaamse EV-premie aanvragen.

Premie_EV.jpg

Vlaanderen wil zijn particulieren aan de stekker krijgen, en daarom heeft het een nieuwe EV-premie op poten gezet. Zo kan je vanaf 2024 aanspraak maken op een terugbetaling van tot 5.000 euro bij aankoop van een elektrische auto. Hier vind je alles over de voorwaarden en de aanvraagprocedure.

Wacht je al even op het ideale moment om een elektrische auto aan te schaffen? Dan is dat moment misschien wel gekomen, want vanaf 2024 geeft de Vlaamse Overheid een duwtje in de rug. Dan start het namelijk met een nieuwe EV-premie, waarbij je tot 5.000 euro teruggestort kunt krijgen bij aankoop van een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Let echter op, want niet alle EV’s komen in aanmerking.

VOORWAARDEN VOOR NIEUWE EV’S

Zo verschillen de voorwaarden en het bedrag van de premie naargelang je een nieuwe of een gebruikte EV koopt. Om met de nieuwe auto’s te beginnen, moet je rekening houden met een maximale aankoopprijs van 40.000 euro. Die 40.000 euro omvat alles van de BTW tot zelfs de opties van de auto dus kom je met wat extra uitrusting uit boven dat bedrag, dan kom je niet meer in aanmerking. Kortingen worden wel weer meegeteld, waardoor ook sommige auto’s van meer dan 40.000 euro in bepaalde omstandigheden binnen de grenzen van de premie kunnen vallen. Wij verzamelden alvast even alle EV’s met een basisprijs van minder dan 40.000 euro.

Vind je voor die maximumprijs dus de elektrische auto van je dromen, dan betaalt de Vlaamse Overheid je een deel van de aankoopprijs terug. Hierbij gaat het om een vast bedrag dat ieder jaar met 1.000 euro zakt. Zo krijgen kopers die zich in 2024 aanmelden 5.000 euro op hun rekening gestort, wordt dat in 2025 4.000 euro en mag je in 2026 rekenen op een terugbetaling van 3.000 euro. Dat zou meteen ook het laatste jaar zijn waarin je aanspraak kan maken op de premie.

VOORWAARDEN VOOR TWEEDEHANDS EV’S

Naast nieuwe EV’s komen ook tweedehands exemplaren in aanmerking. Ook daar geldt de maximumprijs van 40.000 euro, al komt daar wel een extra voorwaarde bij. Zo mag de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto niet meer geweest zijn dan 60.000 euro inclusief BTW dus auto’s die ten tijde van hun eerste inschrijving duurder waren dan dat, vallen buiten de premie. Daarnaast komen ook enkel gebruikte EV’s in aanmerking die worden aangekocht bij een officiële handelaar. Je hebt namelijk een aankoopbewijs nodig waarop de prijs vermeld staat om aanspraak te kunnen maken op de premie.

Ook het bedrag dat de Vlaamse Overheid terugbetaalt, verschilt wanneer het om een tweedehandsauto gaat. Zo mag je in 2024 rekenen op een storting van 3.000 euro en nadien zakt de premie ieder jaar met 500 euro. Kopers die zich in 2025 aanmelden, krijgen dus 2.500 euro terwijl dat in 2026 verder daalt naar 2.000 euro.

AANMELDEN VOOR DE EV-PREMIE

Om aanspraak te maken op de EV-premie, dient een koper zich aan te melden via een webapplicatie van de Vlaamse Overheid. Dit moet in eerste instantie gebeuren binnen de 90 dagen na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Nadien heb je ook nog eens 90 dagen de tijd na de inschrijving van de auto om de nodige bewijsstukken, zoals het inschrijvingsbewijs, door te geven. Op het moment van schrijven is de webapplicatie nog niet online in afwachting van de publicatie van de EV-premie in het Belgisch Staatsblad, maar geen nood. Iedereen die zijn elektrische auto voordien aangekocht heeft, krijgt de tijd tot 90 dagen na die publicatie.

Daarnaast zijn er nog een aantal extra voorwaarden van tel. Zo wordt de premie maar één keer per persoon uitgereikt, ongeacht hoeveel EV’s die koopt gedurende de looptijd. Daarnaast mag de inschrijvingsdatum van de auto ten vroegste in 2024 vallen, maar daarbinnen worden ook exemplaren die werden aangekocht of besteld vanaf 25 september 2023 aanvaard. Verder komen naast zuiver elektrische auto’s ook auto’s met een elektrische aandrijving die gebruik maakt van een brandstofcel op waterstof in aanmerking, zolang ze maar onder de voertuigcategorieën ‘M1’ (personenvervoer), ‘N1’ (goederenvervoer tot 3,5 ton) of ‘L7e-C’ (zware micro-stadswagens) vallen.

WAT MET ONDERNEMINGEN?

Naast voor particulieren is de EV-premie ook geldig voor VZW’s en aanbieders van deelmobiliteit. Daar zijn de bedragen van de premie hetzelfde als voor particulieren, tenzij het om grote bedrijven gaat. Die definieert de Vlaamse Overheid doorgaans als bedrijven met meer dan 250 werknemers, en dan wordt de premie bij aankoop van een nieuwe EV beperkt tot 3.000 euro ongeacht of die in 2024, 2025 of 2026 aangemeld wordt.

Bron www.autofans.be

Premie_EV.jpg