Enquête: daalt het gebruik van de bedrijfswagen voor de eerste keer?

bedrijfsvoertuigen_daling.jpg

Hoewel de autoverkoop het in 2023 zeer goed heeft gedaan met een terugkeer naar normale verkoopcijfers, lijkt het erop dat bedrijfswagens niet langer populair zijn bij werkgevers. Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door het HR-adviesbureau SD Worx.

In 2023 zou het percentage werknemers met een bedrijfswagen zijn gedaald naar 14,6%, vergeleken met 14,8% een jaar eerder. Een opmerkelijke primeur, aangezien het aandeel bedrijfswagens de voorbije jaren bleef toenemen.

Leeftijdsgroepen

Volgens SD Worx zou deze daling vooral zichtbaar zijn in de jongere leeftijdsgroepen van werknemers, onder de 25 en onder de 30 jaar. Voor de leeftijdsgroep tot 25 jaar is de daling zelfs nog erger, met een percentage die gedaald is van 7,3% naar… 1,8% in 2023. Deze situatie is gedeeltelijk te verklaren door het feit dat werkgevers dit voordeel vaak pas na één jaar dienstverband toekennen. We weten echter dat jongeren zeer mobiel kunnen zijn op de arbeidsmarkt.

Toch blijft de bedrijfswagen een belangrijk middel om talent aan te trekken. Uit de enquête blijkt dat dit het geval is voor twee derde van jongeren onder de 25 jaar. Vanaf 30 jaar wordt echter meer dan de helft van de bedrijfswagens gebruikt voor verdedigbare doeleinden, zoals jobs waar klantenbezoeken nodig zijn of in de bouwsector. Er is dus een duidelijke legitimiteit.

Kosten voor bedrijven stijgen

Is de daling die SD Worx vaststelt symptomatisch voor een paradigmaverschuiving? Deels. Bedrijven lijden onder de stijgende kosten van bedrijfswagens. In de afgelopen 5 jaar blijkt dat werkgevers 25% meer moeten uitgeven om een bedrijfswagen aan hun werknemer aan te bieden. Hoewel de CO2-belasting op thermische auto’s voortdurend stijgt in het kader van de overgang naar elektrisch rijden, is de kostprijs van auto’s ook gestegen. De mediane cataloguswaarde voor een nieuwe auto is in 2023 met +10% gestegen, en bedraagt nu 40.281 euro, vergeleken met 36.630 euro in 2022.

SD Worx merkt ook een verandering op in de aanpak van bedrijven. Terwijl diesel in 2016 nog de meerderheid van de keuzes (92%) uitmaakte, is dit gezakt naar 8%! In dezelfde periode is het aandeel van elektrische voertuigen daarentegen gestegen van 0,17% naar 31,49%! Een opmerkelijke ommekeer.

Bron www.gocar.be

bedrijfsvoertuigen_daling.jpg