Dit wordt de nieuwe BMW X3… en die komt er niét meer als elektrische iX3

bmw_x3_teaser_tests_2024_01.jpg

BMW-fans hou je klaar, want er komt een gloednieuwe X3 aan. Die rondt nu zijn preproductietests af en dat doet hij met mildhybride verbrandingsmotoren en een plug-inhybride aandrijflijn. Verwacht echter géén elektrische iX3-variant meer van deze nieuwe X3 en daar heeft BMW een goeie reden voor.

Zeg je tegenwoordig ‘SUV’, dan zeg je er bijna in één adem ‘elektrische’ bij. Dat betekent echter niet de verbrandingsmotor uitgezongen is bij hoogpotige premiumproducten, kijk maar eens naar al die Audi’s Q5 en Mercedessen GLC die je in ons straatbeeld ziet. Ook BMW heeft zijn alternatief voor dat tweetal in huis onder de noemer X3 en diens derde generatie gaat inmiddels alweer mee sinds 2017. Tijd dus voor aflossing, en die komt er binnenkort aan.

X3 OP VERBRANDING, NEUE KLASSE X OP ELEKTRO

BMW heeft namelijk flink wat beeldmateriaal gedeeld van een nieuwe X3 tijdens zijn preproductietests. Hoewel diens carrosserie nog dik in de camouflage zit, zien we er toch genoeg van om te snappen dat het hier niet om een simpele facelift maar wel om een gloednieuwe generatie gaat. De sluitnaden verraden bijvoorbeeld dat de motorkap nu iX-gewijs bovenop de zijvleugels in plaats van ertussen ligt en over die elektrische telg gesproken: ook de rest van het koetswerk neemt een aanzienlijk gladdere vorm aan. Dat vertaalt zich dan ook in een verbeterde aerodynamica want volgens BMW pronkt de nieuwe X3 met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0.27. Daarmee laat hij, ter vergelijking, de Mercedes GLC achter zich met 0.29 en is hij precies even glad als diens coupé-broertje.

Toch spreken ze bij BMW uitsluitend over een lancering met mildhybride verbrandingsmotoren en een plug-inhybride aandrijflijn en zo ontbreekt er één belangrijk model uit de line-up: de elektrische iX3. Die lijkt dus geen vervolg te krijgen in de vierde generatie van de X3 maar voor je naar de concurrentie verhuist: dat betekent niet dat BMW geen elektrische SUV meer in het D-segment gaat aanbieden. Naast deze X3 met verbrandingsmotoren plannen ze namelijk een losstaande, zuiver elektrische SUV om de iX3 op te volgen. Daarvan kregen we al een voorsmaakje in de vorm van de Neue Klasse X en die moet in de loop van volgend jaar op de markt komen. Deze X3 op verbranding krijgen we daarentegen nog dit jaar te zien.

Bron www.autofans.be

bmw_x3_teaser_tests_2024_01.jpgbmw_x3_teaser_tests_2024_02.jpgbmw_x3_teaser_tests_2024_03.jpg