Waalse keuringscentra willen geen Vlaamse en Brusselse automobilisten meer

In Vlaanderen en Brussel zijn de uitstoottests bij de technische keuring van dieselwagens strenger dan in Wallonië. Daarom kiezen veel Brusselaars en Vlamingen ervoor om hun diesel in het zuiden van het land te laten keuren. Maar dat ziet de Waalse overheid liever niet gebeuren.
Waalse keuringscentra willen geen Vlaamse en Brusselse automobilisten meer
Het is een typisch Belgisch verhaal. De autokeuring is al meerdere jaren geregionaliseerd in ons land. Dat betekent dat je je auto mag laten keuren in een gewest naar keuze. Op zich niets bijzonders. Maar door die splitsing verschillen de regels per regio. Sinds juli 2022 is er in elk gewest een fijnstofmeting ingevoerd voor dieselwagens. Die test legt een limiet op van één miljoen deeltjes per kubieke centimeter. Vooral oudere Euro 5a-diesels overschrijden die grens vaak, waardoor ze een rode kaart krijgen.
Het probleem is dat die limiet van één miljoen niet overal geldt. In Vlaanderen wel, en ook in Brussel – al heeft Brussel de invoering van de lage-emissiezone voor Euro 5-diesels met twee jaar uitgesteld (tot 2027). Touring noemt dat terecht tegenstrijdig: de technische eisen zijn verstrengd, terwijl het politieke tijdschema werd versoepeld. Roetfilters van deze auto’s worden vaak beschouwd als gebrekkig of onbetrouwbaar, dus krijgen ze een rode kaart of moeten ze herkeurd worden. En omdat de testapparatuur niet aangepast is aan de nieuwe regels, wordt de situatie stilaan kafkaiaans.
Wallonië volgt echter een andere logica. Daar worden Euro 5a-voertuigen ongemoeid gelaten. Volgens de Waalse administratie bestaat er immers geen Europese regelgeving over deze materie. In het zuiden wordt de limiet pas toegepast vanaf Euro 5b-modellen, dus op voertuigen die vanaf 1 januari 2013 ingeschreven zijn.
Vlaamse en Brusselse wagens stromen toe
Het gevolg laat zich raden: om de strengere regels in hun eigen gewest te ontwijken, trekken veel Vlamingen en Brusselaars naar Waalse keuringscentra. Zij geven immers wel nog een groene kaart aan Euro 5a-diesels.
Die toestroom laat zich uiteraard voelen. Vooral in keuringscentra vlak bij de gewestgrenzen komt intussen meer dan een kwart van de klanten uit Brussel of Vlaanderen. Deze situatie veroorzaakt overvolle agenda’s, langere wachttijden voor Waalse bestuurders en administratieve opstoppingen.
De Waalse minister van Mobiliteit, François Desquesnes (Les Engagés), is daar allerminst blij mee. Hij wil het fenomeen indijken en heeft zijn administratie de opdracht gegeven om concrete voorstellen te formuleren. Doel: het zogenaamde ‘keuringstoerisme’ een halt toeroepen. De enige echte oplossing is een overleg met de andere gewesten om de regels op elkaar af te stemmen. Het huidige systeem bereikt duidelijk zijn limieten. En ondertussen zorgt het voor een ongelijke behandeling van automobilisten én milieutechnische tegenstrijdigheden. Zal de dialoog tussen de gewesten iets opleveren? Of blijft elke regio doof voor overleg en blijven ze hun eigen koers varen?
Bron www.gocar.be