Auto’s hebben net als fietsen een aantal tandwielen van verschillende grootte, zodat alles op de juiste wijze voortbeweegt wanneer u in uw auto rijdt. In tegenstelling tot een fiets, zitten ze bij een auto echter ondergebracht in een versnellingsbak. Wanneer u hierbij problemen ondervindt is het tijd voor een versnellingsbak revisie, zodat u verdere slijtage van uw auto kunt vermijden.

Versnellingsbak revisie: Wat is een versnellingsbak?

Als duiding bij een versnellingsbak revisie eerst een woordje uitleg over wat een versnellingsbak precies is. Een versnellingsbak wordt ook wel gangwissel genoemd, en wordt in vrijwel alle gemotoriseerde voertuigen geplaatst om het vermogen van de verbrandingsmotor op de juiste en meest efficiënte manier naar de wielen te brengen. De versnellingsbak bestaat uit een aantal beweegbare en vaste onderdelen met tandwielen, die met andere onderdelen verbonden zijn aan bijvoorbeeld de schakelpook van de wagen. 

Versnellingsbak revisie: Problemen herkennen aan de versnellingsbak van uw auto?

Maar wanneer is het dan tijd voor een versnellingsbak revisie en hoe kunt u problemen vroegtijdig herkennen? De meest voorkomende oorzaak van het stuk gaan van de versnellingsbak is slijtage van bepaalde onderdelen binnen de bak, zoals de lagers. Maar ook verkeerde of te weinig olie kan zorgen voor slijtage.

Wanneer het terugschakelen moeilijk gaat of u gekraak hoort tijdens het schakelen heeft u wellicht last van een slecht functionerende of versleten synchromesh. Dit onderdeel binnen de versnellingsbak zorgt normaal dat de tandwielen bij het schakelen met gelijke snelheid draaien, zodat het ingrijpen van de tanden soepeler verloopt.

Maar een goede reden voor een versnellingsbak revisie is bijvoorbeeld ook een rammelend of krakend geluid tijdens het schakelen. Dit duidt vaak op een probleem zoals slijtage aan de lagers van een versnellingsbak – en dit kan uiteindelijk zorgen voor veel meer schade binnen de bak. Schiet de versnellingsbak uit een bepaalde versnelling, bijvoorbeeld wanneer u accelereert of als u het gas loslaat? Dan heeft u misschien last van een versleten schakelvork of schakelmechanisme, maar ook slijtage van de motorsteun kan de oorzaak zijn.

Zorg daarom dat u bij lawaai en bijgeluiden en andere haperingen, uw versnellingsbak laat nakijken. Met een versnellingsbak die stuk is kunt u beter niet doorrijden – dit kan immers veel schade aanrichten aan uw wagen en reparatie op den duur moeilijker en duurder maken dan nodig.

Versnellingsbak revisie bij garage – carrosserie Neirynck

Als u problemen heeft met de versnellingsbak in uw auto, zit er niets anders op dan deze te reviseren, of soms een nieuwe/ tweedehands versnellingsbak te monteren. Garage – carrosserie Neirynck is gespecialiseerd in de technieken bij een versnellingsbak revisie en herstelling van zowel automatische als manuele versnellingsbakken, revisie van motoren, koppelomvormers en andere onderdelen van uw wagen – ongeacht met welk merk of type auto u rijdt. Wilt u meer weten over reviseren of een van onze andere diensten zoals restauratie van oldtimer motoren? Neem snel contact met ons op! Garage Neirynck is de expert in het onderhoud van oldtimer motoren en versnellingsbak revisies. Wij zijn zowel gespecialiseerd in versnellingsbak revisies bij automaten als manuele versnellingsbakken. Ook vindt u bij ons een ruim en kwalitatief aanbod aan tweedehands Mercedes nearly new cars en BMW tweedehands